Mikrovinárstvo S42 v roku 2018.

Autor: Marian Kopernický | 5.11.2018 o 17:11 | Karma článku: 1,76 | Prečítané:  288x

Víno robím už približne 15 rokov, odkedy sa mi do rúk dostali nejaké tie vinohrady. Z roka na rok sa niečo zmení, vylepší, vyvinie. Rok 2018 je ale niečím výnimočný.

Niektoré veci boli pozdvihnuté na vyššiu úroveň. Objavila sa myšlienka ako to amatérčenie celé okolo nazvať. Usúdil som že by to mohlo byť mikrovinárstvo. Trochu nadnesene. Veď poznám vinárov s mikrovinárstvami, tí sú však o dosť väčší, nemyslím postavou. Mne sa v týchto rokoch ročne urodí tak do 300 litrov. Mikro je celkom malá miera, do piko či nano som už ísť nechcel. Teda vzniklo Mikrovinárstvo S42. Vzniklo aj jeho logo vo forme rovnoramenného kríža ako symbolu pravdy, keďže víno vo svojom výsledku ukazuje pravdu o všetkom čo sa ho v živote od koreňa po fľašku dotklo. V logu sú ešte znaky S, 42, CH a G. CH ako Chorvátsky, G ako Grob.

Novinkou je aj to, že som si dal analyzovať viaceré vzorky vína v profesionálnom laboratóriu ako aj to, že som si navrhol a dal vytlačiť etikety na fľaše.

Tak poďme na to víno. Vína roku 2018 samozrejme vznikali už v roku 2017 kvasením muštov, ktoré u mňa prebieha prirodzeným spôsobom bez riadenia, cudzích kvasiniek a iných zásahov. V kľude v demižónoch v prítmí na policiach v pivnici, v ktorej v septembri ešte mohlo byť 18 stupňov Celzia, postupne klesajúc na minimum okolo 5 uprostred zimy. Na rozdiel od rokov predchádzajúcich bola už celkom slušná úroda, aj keď na jar prišlo k čiastočnému omrznutiu rozvíjajúcich sa strapcov.

Veltlín červený skorý (VČS)

Pochádza z nášho 8 árového vinohradu vo Svätom Juri, v minulých rokoch som tam urobil revitalizáciu, rekonštrukciu drátenky, narovnanie stĺpikov, osadenie oporných tyčiek a tubusov na mladé výhonky. Úrodnosť preto po rokoch začala dosahovať želané hodnoty a očakávam jej ďalší vzrast. Kombinácia tejto odrody a polohy v lokalite Jelenie produkuje zdravé hrozno, ktoré nie je potrebné striekať. A ani nebolo ostatných 15 rokov striekané vôbec. Vinohrad nehnojím. Teda BIO bez výnimky!  Plocha vinohradu je zatrávnená, kosím ju krovinorezom 2 či 3 krát ročne.

Výroba vína prebehla štandartne v sklenených demižónoch bolo aplikované sírenie sírnym knotom. Výsledky z laboratória koncom januára 2018 ukázali: alkohol 11,9%, cukry 9g/l, kyseliny 5g/l.  Na základe odporúčaní zo senzoriky som kôli vylepšeniu arómy do vína aplikoval Granucol GE a Kupzit.

Veltlín červený skorý (VČS) –bez síry.

Časť muštu som pri výrobe oddelil a vznikol variant vína bez použitia sírenia. Namiesto síry bola aplikovaná dezinfekcia oxidom chloričitým. Túto náhradu už pár rokov testujem, víno má výraznejšie ovocné chute, tmavšiu farbu, ale je menej odolné zvýšeným teplotám.

Prvá tretina

Názov tohto couvée je odvodený z dvoch udalostí:  Prvá je v tom, že sa tak stalo prvý krát a druhá je v tom, že mušt bol vyrobený z hrozna troch rôznych lokalít v rovnakom tretinovom pomere. Prvá časť  je z vinohradu kde rastie VČS, je tam aj pár iných koreňov, prevažne Műller. Druhá časť je z rodičovskej záhrady na Zlatých pieskoch v Bratislave, tretia z vinohradu ktorý mám pri dome. Analýza ukázala: alkohol 11,9%, cukry 9,7g/l, kyseliny 6g/l. Samého ma toto víno prekvapilo, považujem ho za víťaza tohto ročníka.

Stará Hruška

Už dlhšie skúšam pridať do kvasného procesu hrušky. Najprv to bolo macerovanie nakrájaných častí počas kvasenia, ale tento rok som už hrušky mlel spolu s hroznom v pomere 1 diel jesenných práve dozrievajúcich hrušiek ku 1,5 dielu hrozna z vinohradu pri dome. Výsledok bol prekvapivý. V laboratóriu namerali nulový zbytkový cukor po vykvasení. Stalo sa z toho víno vhodné pre diabetikov. Okrem analýzy ukázala senzorika, že v mladom víne je cítiť starinu. Na jej elimináciu som aplikoval prípravok PolyClar. V starom víne už starinu necítiť, názov Stará Hruška však ostal.

Rizling Rýnsky

Je opakom diabetického vína Stará Hruška. Obsahuje totiž nezvyčajne vysoké množstvo zbytkového cukru. Až 76g/l! Je to lahôdka pre milovníkov sladkých vín. Rizling pochádza z vinohradu vo Svätom Juri v lokalite Kleinhakl, o ktorý sa stará švagriná. Je tiež pestovaný bez chémie a hnojenia. Proces sa choval už od začiatku nezvyčajne, pomaly nastupoval do kvasenia, pri stáčaní z kvasníc bol ešte silno zakalený, vyčíril sa až niekedy v januári. Prirodzene, lebo filtrácie nepoužívam.

Biskupické

Je to víno, ktoré pochádza z vinohradu pána svokra z Podunajských Biskupíc, ktorý ma naučil základy vinárstva. Spolu sme voľakedy oberali a robievali víno. Zvlášť boli oberané a spracované skoršie odrody, zvlášť neskôr neskoršie. V neskorších dominuje stará odroda z prvej republiky, ktorá prešla z Čeklísa na Novú Baňu a odtiaľ do Podunajských Biskupíc. Po vykvasení boli obe varianty scelené do jedného vína. Tu som na vylepšenie chuti použil prípravok PolyClar.

Biskupické –mätový macerát

V lete som oddelil malú časť vína, do ktorej som vložil mätové listy a nechal asi mesiac macerovať. Vzniklo z toho zaujímavé osviežujúce víno s mentolovou (silnou) príchuťou.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Majiteľ Slotovej vily robí pre Siekela

Siekel býva v byte Nosáľa, ktorý mu predtým sám predal.

Dobré ráno

Dobré ráno: Neschopnosť ministerstva nás stála sto miliónov

Ministerstvo školstva čelí obvineniu.

DOMOV

Kočnerovi navrhnú sprísniť väzbu, vraj ovplyvňuje vyšetrovanie

Utajený svedok predložil dôkazy proti Kočnerovi.


Už ste čítali?