Marian Kopernický
Mikrovinárstvo S42 v roku 2020.
Tak sa stalo, že prišiel rok 2020, ktorý sa zaradil do radu rokov jemu predchádzajúcich s potenciálom priniesť niečo nové a potvrdiť staré dobré.
Narodený v r. 1961, žijúci v Bratislave, dnes hlavne v jej okolí.... Zaujímam sa o dianie medzi človekom a prírodou, svetlom a tmou, uchopiteľným a neviditeľným. Zoznam autorových rubrík: Slovensko, Zasaď strom, Zelená Bratislava, Farebné hry večera, Umenie, Vinohradnícke, Poetické, Nezaradené, Neveselé, Pivnica z hliny a kameňa, Súkromné
Tak sa stalo, že prišiel rok 2020, ktorý sa zaradil do radu rokov jemu predchádzajúcich s potenciálom priniesť niečo nové a potvrdiť staré dobré.
Rok sa s rokom stretol, vinič listy stratil aby ich opäť ich našiel, priniesol úrodu, ktorú človek nejak spracoval až vznikli vína, ktoré obohatili rok 2019.
Víno robím už približne 15 rokov, odkedy sa mi do rúk dostali nejaké tie vinohrady. Z roka na rok sa niečo zmení, vylepší, vyvinie. Rok 2018 je ale niečím výnimočný.
Na úpätí Štiavnických vrchov je vzácne miesto, kam siaha posledný severný výbežok južanského vinohradníctva a zároveň najjužnejší výbežok štiavnického baníctva.To miesto sa volá Pukanec, historické banské mesto. Z baníctva dnes ostal iba náučný chodník, mŕtve štôlne a zopár stavieb. Vinohradníctvo je však živé.
Hlúčiky ľudí veselej nálady postávajúce na chodníku pred Starou školou a Vinohradníckym domom v živej gestikulácii svedčili o tom, že Svätojurské pivnice sú otvorené už dosť dlho a ľudia ich hojne navštevujú.
Po prvej časti sme veselo rozbehnutí a pokračujeme návštevou ďalších troch pivníc. Deň sa pomaly mení na večer, mení sa aj naša nálada a nové zážitky prichádzajú.
Nebýva často príležitosť nazrieť v jeden deň do štrnástich vinohradnívkych pivníc v jednom z historických centier slovenského vinárstva, vo Svätom Jure. Nie je ani jednoduché v jeden deň všetky navštíviť bez straty sviežosti v hlave.
Keď sa niečo odkladá, príde raz chvíľa keď je už naozaj najvyšší čas urobiť to. Či ísť k trhačovi so zubom, alebo s kosákom kynožiť burinu vo vinohrade.
Malý vinohradník sa niekedy stáva ľahkou korisťou nepriazne počasia, či iných akože náhod a okolností. Keď sa viac neprajností spojí a dohodne, výsledok celoročného snaženia sa dá prirovnať k číslu nula.
Hronský Beňadik je dnes známy svojim mohutným kláštorom, ktorý dominuje v strede obce. No nieje to jediná stopa vedúca hlboko do histórie. Historicky a geograficky známe sú aj vinohrady rozprestierajúce sa bezprostredne nad dedinou, na južnom úbočí kopca Klíča.